
Osoby, które nie są koneserami mocnych trunków często zastanawiają się, o co chodzi z tymi wszystkimi rodzajami whisky? Czym różnią się od siebie np. szkockie, amerykańskie czy irlandzkie whisky?
Irlandzka whisky, a może whiskey?
Chyba każdy spotkał się z różną pisownią. Warto wiedzieć, że choć obie są poprawne, to ogólnym określeniem gatunku alkoholu jest whisky, natomiast określenia whiskey używa się do irlandzkiej lub amerykańskiej odmiany. Sama nazwa pochodzi z języka gaelickiego – uisce beatha – i jest tłumaczeniem łacińskiego określenia aqua vitae, czyli woda życia. Początkowo pełniła taką samą funkcję, co polska okowita – a więc leczniczą. Stosowano ją przy problemach żołądkowych, bólach, a także przeciwko ospie. Obecnie jest ceniona przede wszystkim ze względu na walory smakowe, a koneserzy potrafią godzinami spierać się, czy irlandzka whisky jest lepsza od szkockiej – a jeżeli tak, to dlaczego?
Co charakteryzuje irlandzkie whisky?
Aby whisky mogła być oficjalnie nazwana irlandzką whisky, musi powstać na terenie Irlandii i spełniać wymogi technologiczne. Najważniejszą różnicą między irlandzkimi whisky a tymi produkowanymi w innych częściach świata jest to, że Irlandczycy swoją whisky destylują aż trzykrotnie. Pozwala to uzyskać charakterystyczny dla tej odmiany whisky, gładki smak. Najbardziej cenione irlandzkie whisky można zamówić na przykład tu: https://swiat-whisky.sklep.pl/9-whiskey-irlandzka-.
Irlandzkie whisky, podobnie jak te pochodzące z innych krajów, dzielą się na single malt lub mieszane, ale warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden rodzaj, występujący wyłącznie w Irlandii: pure pot still whiskey. Tradycyjnie powstaje z wykorzystaniem słodowanych oraz niesłodowanych jęczmieni. Wiele osób z niedowierzaniem słucha o różnych sposobach produkcji irlandzkiej whisky i zastanawia się, jakie są między nimi różnice. Okazuje się, że ogromne! W zależności od zastosowanego zboża lub słodu, a także beczki, w jakiej leżakowała, whisky może mieć zupełnie inny charakter. Zdarza się na przykład, że aby podkreślić pewne nuty smakowe, wykorzystuje się beczki wykorzystywane wcześniej do produkcji piwa lub wina, a także innych alkoholi.