Traktujesz je jako chwasty, jednak mają wiele właściwości

Wiosna to sezon na znienawidzone przez ogrodników szkodniki i chwasty. Jednak osoby doświadczone wiedzą, że niektóre z nich mogą być pożyteczne. Czy wiedziałeś, że mniszek lekarski ma wiele dobroczynnych właściwości i często wykorzystuje się go w kuchni?

Mniszek lekarski, zwany pospolitym już wielu wieków znany jest w medycynie ludowej. Wykorzystywany był do zapobiegania różnych dolegliwości i wzmacnianiu odporności. Jego pomarańczowe kwiaty zawierają także witaminy z grupy B regulujące pracę wątroby i wspomagające układ nerwowy. Zebrane zbyt wcześnie mają miodowy posmak i świetnie nadają się na leczniczy miodek lub syrop. Ukryta w nich inulina zmniejsza poziom cukru we krwi i jest idealnym zamiennikiem słodzików do zimowych herbat.

Zamiast robić z niego wianki lub plewić go ze swojego ogrodu, dodaj jego kwiatki do sałatki. Również liście możesz zmiksować w pyszny i pełen witamin koktajl. Garść mniszka idealnie komponuje się z połówką dojrzałego awokado, dwoma soczystymi jabłkami i jedną marchewką. Aby koktajl nie był za gęsty, warto dodać szklankę wody bądź jogurt naturalny.

O autorze: admin

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *